Kvinde, vores dag er hver dag!

Den 8. marts i forskellige år var kvinderne protagonister i mange historiske begivenheder i hele verden. For eksempel, i 1857 strejkede kvindelige amerikanske tekstilarbejdere for at få lige løn som mænd. I 1910 var der i København andet internationalt socialistisk kvindemøde. Det var der også foreslået, at kvinderne skal have en kampdag. Men de besluttede der ingen dato.

Forenede Nationer (forkortes FN, på engelsk UN) proklamerede i 1975 det kvindernes internationale år. Siden det år er den 8. marts det kvindernes internationale dag.

Desværre virksomheden udnytter denne dag med idéen, at kvinder skal blive at forære med blomster, chokolade osv. Og så er der en oversvømmelse fra kommercielle handlinger. Men det sans af kvindernes internationale dag er at give mere synlighed til f. eks.: kampen mod vold om kvinder, kampen om demokrati og mod privilegier, kampen af kvinderne om ligestilling mellem køn.

Igen køn skal spille en rolle. Alle skal være fri at vælge hvad de vil gø, vil lære, vil arbejde, vil være.

Mellem kvinder er der også forskellige behov. For eks.: en migrant Kvinde, med opholdskort som familiemedlem, lever med trykken, for hvis hun blevet skels, kan hun måske tabe muligheden at bo her. Og det kan være drastisk dårlig, især hvis de har børn.

Nogle mænd udnytter denne situation og truer sine livspartner, også derfor er der kvinder, de desværre lever under vold i hjemmet.

Så hvis du kender en kvinde, som har brug for hjælp, kigger på denne internetsiden: http://www.voldmodkvinder.dk/

Du kan også hjælpe dem, når du høre dem uden at dømme. Måske vil de kun have en venlig skulder. Under alle omstændigheder er det godt ikke at isolere sig. Kvindernes dag er en god mulighed at ringe veninderne og hugge sig sammen.

Vinteren er meget grå og kold. Vi skal male vores liv med varm farve og venskab er en god måde!

Aktuel er der her en selvfølgelighed, at vi kvinder har ret til valg, til uddannelse, til blive skilt, til vælge vores arbejde. Men det var ikke altid. Andre kvinder før os har kæmpet, så kan vi have bedre end de havde.

Den 8. marts er også en dag, at takke sådanne kvinderne, som kom og kæmpede før os.

En dag for at reflektere om vores liv, en dag for at huske, at hver dag er dag for at pleje os selv med ømhed, empatie og respekt, og at kæmpe om vores drømme.

I dag og altid skal vi kæmpe for retsfølelse, retfærdighed, at kæmpe mod diskrimination, racisme, sexisme, fremmedhad, klassisme og imod undertrykkende systeme!

Kvinde, vores dag er hver dag!

Danielli Cavalcanti

Billede: Alexa Mazzarello

P.S.:

* Kvindemuseet i Århus

* På Filmcentralen er Dokumentarfilmer om feministiske emner. F. eks.: ”Au pair”, ”Frihed, lighed stemmeret”, “Kvinder med power”, “Dit navn er kvinde”, osv.

*På 8marts.dk finder du andre vigtige links: 

8. marts-initiativet

 

Deixe uma Resposta

Preencha os seus detalhes abaixo ou clique num ícone para iniciar sessão:

Logótipo da WordPress.com

Está a comentar usando a sua conta WordPress.com Terminar Sessão /  Alterar )

Google photo

Está a comentar usando a sua conta Google Terminar Sessão /  Alterar )

Imagem do Twitter

Está a comentar usando a sua conta Twitter Terminar Sessão /  Alterar )

Facebook photo

Está a comentar usando a sua conta Facebook Terminar Sessão /  Alterar )

Connecting to %s